13-03-2019

Feyenoord presenteert nieuwe ontwerp stadion

Er lag al een schetsontwerp van het nieuwe Feyenoord stadion. Maar inmiddels is het voorlopig ontwerp van het stadion gepresenteerd, waardoor duidelijk is hoe het er precies uit zal gaan zien. Het stadion, dat deel uitmaakt van gebiedsontwikkeling Stadionpark, moet een iconisch gebouw worden in Rotterdam-Zuid.

(lees verder onder de foto)

L2 External Entrance_Crowded

Het nieuwe Feyenoordstadion, dat aan zo’n 63.000 toeschouwers plaats biedt, komt deels in de Nieuwe Maas te liggen. Met het nieuwste ontwerp is niet alleen aan de buitenkant meer detail te zien, ook zijn er artist impressions van delen van de binnenkant van het gebouw. 
Het nieuwe onderkomen voor Feyenoord is zo ontworpen dat het aan de hoogste UEFA- en FIFA-eisen voldoet. Door de tribunes dicht op het veld te plaatsen, heeft architect David Gianotten van architectenbureau OMA, ervoor gezorgd dat vanaf elke positie in het stadion het zicht op het veld goed is. Voor de voetbalfunctie zijn goede zichtlijnen in het stadion natuurlijk belangrijk. Het stadion komt hiermee in aanmerking voor grote internationale wedstrijden.

Nota van uitgangspunten

Het stadion ligt op een prominente plek aan de rivier. Dit geeft kansen voor een bijzonder ontwerp. Voor de gemeente is het belangrijk dat het stadion ook op niet-voetbaldagen goed te gebruiken is en dat het op die dagen een prettige omgeving is. Het ontwerp is daarom ook gebaseerd op de Nota van uitgangspunten van de gemeente.
Zo komen er in de plint van het stadion verschillende horecagelegenheden en is aan de buitenkant gezorgd voor een mooi aanzicht van het gebouw. Op het punt van toegangscontroles wordt het nieuwe stadion ‘state of the art’, waarmee er geen hekken meer nodig zijn. Verder komen er in het gebied er omheen goede bereikbaarheidsvoorzieningen en is er ruimte voor veel groen.

Q-team Feyenoord City

De gemeente heeft het Q-team Feyenoord City ingesteld om de planvorming in Feyenoord City te beoordelen. Het Q-team heeft onlangs voor de eerste keer het ontwerp van het stadion besproken en zal dit regelmatig doen tot het definitief ontwerp. De bouw van het stadion gaat bijna € 400 miljoen euro kosten. Tezamen met de financieringskosten tijdens de bouw, past dit binnen de beschikbare financiering.
De komende periode gaat Stadion Feijenoord NV verder met het plan. Het voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp, de financiers worden gezocht en een bouwer voor het stadion wordt geselecteerd.