Oplossing voor nieuwe brug Eiland van Brienenoord
12-03-2021

Oplossing voor nieuwe brug Eiland van Brienenoord

Na flink wat onderzoek, passen en meten is de oplossing voor het probleem met de nieuwe brug bij het Eiland van Brienenoord in zicht. Naar verwachting kan de brug in april open voor verkeer. Vanaf half april wordt de huidige brug bij het Hoendiep vervangen.
 

De oplossing in het kort

Het beweegbare deel van de brug tussen de twee oevers ligt niet in lijn. Daardoor komt de brug net niet op zijn oplegging terecht. Hij ligt er zo'n 5 centimeter naast, waardoor de brug niet goed dicht kan. De oorzaak van de fout is nog niet bekend. Wel is er een oplossing gevonden. Uit metingen is gebleken dat de brug stabiel is. De opleggingen worden aangepast zodat de brug goed kan sluiten. Daarna wordt brug in gebruik genomen. Op dat moment wordt de oude bestaande brug aan het Hoendiep vervangen door een gloednieuwe voetgangers- en fietsersbrug. Later dit jaar wordt de nieuwe beweegbare brug helemaal afgewerkt.

De stekker er uit

De brug bij het Hoendiep kan vanaf 22 maart niet meer open voor grote schepen. Die gebruiken nu ook al vaak de andere kant van het Zuiddiepje. Op 22 maart gaat 'de stekker er uit'. Dat betekent dat de brug niet meer open en dicht kan. Voetgangers, fietsers en bestemmingsverkeer kunnen er nog wel gewoon overheen. Tot dat hij gesloopt wordt.

Even geduld

De nieuwe brug is op dit moment nog wat langzaam met open en dicht gaan. Het kan dus even duren als er een schip door moet als men de brug over wil steken. Nu is het nog zo dat de brug handmatig op locatie bediend wordt. Straks gaat dat vanaf de centrale brugwachterspost en kan het een stuk sneller. Tot die tijd is het even geduld hebben als de brug open gaat.
 

Brug_MarcelWalraven