07-07-2020

Start aanleg tramkeerlus

20200318-Posthumalaan-print_5-verkleind

Posthumalaan en de Veemstraat voor ruim een half jaar op de schop

Meer ruimte voor groen en minder ruimte voor de auto. Dat staat in het Rotterdams Mobiliteitsplan. Op de Kop van Zuid gaan vanaf 13 juli 2020 gaan de Posthumalaan en de Veemstraat voor ruim een half jaar op de schop. Er komt een keerlus voor de tram en beide straten worden een stuk groener. De Posthumalaan vanaf de Erasmusbrug richting zuid is al met witte barriers teruggebracht van een twee- naar een eenbaansweg. Het tussenliggende asfalt wordt verwijderd, zodat er ruimte komt voor de aanleg van een groene middenberm voorzien van een trambaan. Een hele klus vertelt René Groeneveld van de gemeente Rotterdam.

Tramkeerlus

Aanleiding van de herinrichting is de aanleg van de zogeheten keerlus voor de tram voor een betere verbinding met Stadionpark. Er rijden verschillende trams naar noord en zuid over het Wilhelminaplein. Er ontbreekt echter een plek waar trams hier kunnen keren. “Bij grote Rotterdamse evenementen kunnen er straks meer trams rijden, zo kunnen er in de pieken meer personen vervoerd worden met het openbaar vervoer” legt projectleider René Groeneveld uit. “Bij stremmingen is het gebruik van de keerlus ook nog eens zeer nuttig. De tram kan blijven rijden tot aan de Wilhelminakade en passagiers kunnen dan zonder al te veel vertraging overstappen naar het metrostation Wilhelminaplein”.

Start werkzaamheden voor de tramkeerlus

Vanaf 13 juli 2020 gaan de Posthumalaan en de Veemstraat op de Kop van Zuid voor ruim een half jaar op de schop. Er komt een keerlus voor de tram en beide straten worden een stuk groener. Er komt tussen de rijbanen een groene middenberm en er worden struiken en bomen geplant.

“De uitvoering van de werkzaamheden doen we in drie fases, om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Het is tenslotte een belangrijke verbindingsweg tussen Rotterdam Centrum en Zuid. Op 13 juli wordt er gestart met de eerste fase. Het is de bedoeling dat het gehele werk in het eerste kwartaal van 2021 af is. Straks is de Posthumalaan een stadswaardige ‘laan’ met veel groen voorzien van een mooie tramverbinding” vertelt René trots.

Omwonenden zijn met een informatiebrief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden is het parkeerterrein aan de Rijnhavenzijde niet of slechts deels beschikbaar. Dit wordt gebruikt als bouwplaats. Eventuele omleidingen worden ter plaatse aangeven met gele borden.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden, fasering en overzichtskaartjes met de omleidingsroutes staan op www.rotterdam.nl/posthumalaan. Actuele Rotterdamse verkeersinformatie en omleidingen vindt u op www.rotterdamonderweg.nl.