Hoe het was: zwemmen bij Mallegat
Stadionpark ligt deels in Feijenoord en deels in IJsselmonde en heeft hart voor wat er speelt in de hele omgeving. Een nieuw stuk stad maak je niet zonder je verleden te kennen. Daarom werken we samen met mensen en organisaties die daar meer over weten en mooie verhalen kunnen vertellen. Wist je dat er vroeger zwembaden óp de Maas lagen? Pieter Termeer vertelt over zwemmen bij het Mallegat.
Italianen op Zuid: uno, due… tre!
Nu kent bijna niemand haar meer, maar voor mij en mijn generatiegenoten was ze een beroemdheid: Conny Froboess. Dit Duitse tieneridool had grote hits met lieve liedjes zoals ‘Pack die Badehose ein’, ‘Mein Vater war ein Cowboy’, en misschien wel haar grootste hit: ‘Zwei kleine Italiener (…die träumen von Napoli)’.
Lessenaar over de stormvloed 1916 op Rotterdam-Zuid
Op 12 december is de lessenaar Stormvloed 1916 in gebruik genomen. ‘Een vergeten ramp, die is verdwenen uit ons collectieve geheugen. Deze lessenaar brengt die geschiedenis weer terug’, zo vertelt stadsarchivaris Jantje Steenhuis tijdens het officiële moment. De lessenaar aan de Rosestraat vertelt het droevige verhaal over hoe de stormvloed een gat in de dam langs het Mallegat sloeg waardoor vier kinderen omkwamen. Ook Jan Kint, familielid en nabestaande, is aanwezig: ‘Mijn opa is altijd bang geweest voor water.’
Rose… wat?
De Roseknoop dankt zijn naam aan de Rosestraat en 2e Rosestraat, belangrijke straten op Zuid. Ze zijn vernoemd naar Willem Nicolaas Rose. Hij was van 1839 tot 1855 stadsarchitect van Rotterdam. En 'bedenker' van de Rotterdamse singels.
Waarom dijken belangrijk zijn, ook in Feijenoord
Storm Pia zorgde eind december voor hoogwater in Nederland. De Maeslantkering ging zelfs dicht. Ook Rotterdam kreeg te maken met hoogwater. Op het Noordereiland werden zandzakken geplaatst en op verschillende kades werden auto’s weggesleept naar hogere gebieden. Gelukkig liep het goed af, mede door de Nederlandse dijken. Dat was in 1953 wel anders. Toen overstroomde ook een deel van Feijenoord.