Ga naar content (Ga naar content)

02-02-24

Steenmarter kiest ook voor De Buitenkans

In februari gaat de buitenruimte van De Buitenkans weer op de schop. Doordat Park De Twee Heuvels een nieuwe bewoner heeft, de steenmarter, moest er eerst onderzoek gedaan worden en de herinrichting even op zich laten wachten. Na zorgvuldig onderzoek blijkt dat hij inderdaad rondom De Buitenkans is neergestreken. 

De buitenruimte pakken we vanaf 12 februari op. Het eerste ontwerp hebben we aangepast naar de behoeften van de steenmarter. Zo voelt het dier zich hier op zijn gemak en kan hij vrijuit lopen. Steenmarters voelen zich thuis tussen lage beplanting en braamstruweel, daarom zorgen we ervoor dat dit ruim voldoende wordt aangeplant. Eerst leggen we bij De Buitenkans een tijdelijke takkenril (dit zijn een grote stapels losse takken) aan, die wordt weggehaald zodra de nieuwe beplanting is volgroeid.

De steenmarter is ook gezien op de Sportcampus, daar is de buitenruimte eerder al aangepast op de behoefte dit dier. Het kan zijn dat er nog een steenmarter is, alhoewel ze doorgaans alleen leven. 

Gevarieerd dieet
Een steenmarter is ongeveer zo groot als een kat en heeft een witte vlek op de keel en voorpoten. Het is een echte carnivoor, als vleeseter houdt hij van muizen, ratten, mollen, jonge konijnen en vogels. Maar hij snaait ook graag fruit, bessen en bramen, een gevarieerd dieet dus! Overdag zul je de steenmarter niet snel zien, hij leeft vooral ’s nachts. 

Bomen verwijderen voor nieuwe
Bij De Buitenkans staan 30 bomen die te dicht op de nieuwe huizen staan. Dat is gevaarlijk en daarom moeten die worden gerooid. Dit in goed overleg met de Bomenridders. Daarvoor in de plaats komen er binnen het gebied 82 nieuwe bomen. Dat zijn berken, eiken, wilgen, sierkers, populieren, zwarte tupelo’s, watercipressen en zwarte elzen. Een grote verscheidenheid aan bomen dus! Ook komt er lage beplanting en bosplantsoen met veel wortelgoed, rozen, hagen, bollen en knollen.

Daarnaast worden rondom De Buitenkans watergangen, greppels, wegen, kabels, leidingen en paden aangelegd. Kortom, een lichte en kleurrijke entree naar Park De Twee Heuvels, waar iedereen van kan genieten!

De herinrichting duurt tot aan deze zomer. Het parkeerterrein aan de Dwarsdijk blijft gewoon bereikbaar.

Lees meer...

20221121_WHSP38821_De_Kreek_lowres.jpg

De Kreek en Buitendijk maken Rondje ronder

Aan het ruim 5 kilometer lange Rondje Stadionpark kunnen we aan dit einde van het jaar twee ontb...

Lezen (De Kreek en Buitendijk maken Rondje ronder)
WHSP44021.jpg

Toegang parkeergarage Colosseumweg onder de loep

De gemeente deed onderzoek naar de mogelijkheden voor een andere toegang en ging met bewoners en...

Lezen (Toegang parkeergarage Colosseumweg onder de loep)
onthulling_beelden_plein_Veranda_4_Arnoud_Verhey.jpeg

Bevers gesignaleerd

Je wilt het geloven of niet maar op het Cor Kieboomplein bij de Veranda zijn twee bevers gesigna...

Lezen (Bevers gesignaleerd)
Getijdenpark_FeijenoordCity_view_01.jpg

Nieuw getijdenpark voor heel Rotterdam

Er rolt een groene golf door Rotterdam met weer goed nieuws voor Stadionpark! Het voorlopig ontw...

Lezen (Nieuw getijdenpark voor heel Rotterdam)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!