Ga naar content (Ga naar content)

28-03-24

Hoe het was: Dag en Nacht, uitgaan op Zuid

 
In Feijenoord en IJsselmonde wordt veel gebouwd en opgeknapt. Maar wat zat hier vroeger eigenlijk? Wat deden de mensen voor werk? Hoe leefden ze? Pieter Termeer van Leeszaal Vreewijk brengt voor Stadionpark en de Roseknoop de geschiedenis tot leven. Dit keer neemt Pieter je mee in het uitgaansleven van toen.

Elk weekend is het raak: duizenden jongeren overspoelen het Cor Kieboomplein. Ze pakken een filmpje, gaan poolen, minigolven, racen of een hapje eten. Uitgaan is hetzelfde op de hele wereld. Kinderen groeien op, worden jonge mensen en gaan op zoek naar plekken waar ze met gelijkgestemde zielen tot een goed gesprek kunnen komen of wie weet wat meer. Uitgaan op Zuid is hier geen uitzondering op en ook vroeger waren er rond het Roseknoopgebied vele iconische plekken.  

De zuilenmaatschappij stond op instorten, maar de jongeren gingen toch wel hun eigen gang. Muziek was hun binding met elkaar. Denk aan de Beatles, de Rolling Stones en bekende zangers zoals Elvis, Cliff Richard, Bob Dylan, Leonard Cohen en de Franstalige Adamo, Jacques Brel, Françoise Hardy en vele anderen. Het Duitse repertoire was niet populair bij de jongeren van toen. Het was Engels en nog eens Engels.  

Als pubers de soosavond op school ontgroeid waren, konden ze terecht in de club- en wijkgebouwen. Nu kan je het je niet meer voorstellen, maar in de 60, 70 en 80 hadden plekken zoals de Klimmende Bever en Larenkamp een drankvergunning én een compleet programma met film, theater en concerten. Earth & Fire, Focus, Golden Earring, Gruppo Sportivo, Herman Brood: geen enkele band haalde zijn neus op voor een optreden op deze podia. Voor andere rock&roll bijkomstigheden haalden ze juist uitgebreid en enthousiast hun neuzen op, maar dat is weer een ander verhaal...

Er waren ook echte straatbands zoals De Endatteme Jugband, vergelijkbaar met de Amazing Stroopwafels in het centrum. De Jugband had een vaste bezetting met in de tijd bekende namen zoals Karel de Groot, Wil van der Swan, Frits Linnemann en Piet van den Hoven. Toos, de vriendin van Karel, ‘harkte’ het geld bij elkaar onder de toehoorders. Ook had je nog Koninginnedag en de 5 meifeesten waar onder meer Joke Bruijs en Anita Meijer hun vaardigheden uitprobeerden bij de talentenjachten in de wijk. 

Daarnaast waren er op Zuid ook particuliere zalen en kerkzaaltjes zoals Artisjok en Bevervoorde waar beginnende bandjes optraden. Zo heeft André van Duin zelfs nog met zijn bandrecorder opgetreden in Checkpoint (het zaaltje bij de Franciscuskerk), voor een bedrag van 75 gulden oftewel 40 euro. De katholieken liepen voor de troepen uit. Bluessociëteit L ’Esprit in IJsselmonde kwam weer uit de protestante hoek.

Dansscholen Spes Bona, de Spil en Marcel Silvius hadden hun vrije dansavonden. Sarto werd door paters geleid en trok weer andere jeugd aan. Veel jongeren gingen toen al naar hun eigen cafeetjes zoals de Kroonkurk, Tarantella, de Bel, De Kruik, Buldog, Oom Tom (Noordereiland) en de Rode Lantaarn verder in Feijenoord.

Maar de mooiste en laatste plek was misschien toch wel snackbar Dag en Nacht - zo heette hij echt - aan het Stieltjesplein! Altijd open en een geliefde plek voor taxichauffeurs, truckers, stadsindianen, dames van besproken gedrag en ander grootsteeds wrakhout assorti. Na een rondje uitgaan op Zuid, in onze eerste aftandse auto’s, nog even lappen voor een volle tank bij de ESSO aan het Mallegat (ook altijd open). En dan een druipende loempia met pindasaus bij Dag en Nacht. Onvergetelijk… En daarna lekker uitslapen! 

 

Tekst: Pieter Termeer 
Beeld: Stadsarchief Rotterdam

 

Lees meer...

FC_Waterkant_Impressie_01.jpg

Nieuwe ruimtelijke visie Feyenoord City 2.0

Dit is de nieuwe invulling van de plek aan de Nieuwe Maas waar het nieuwe stadion en de naastgel...

Lezen (Nieuwe ruimtelijke visie Feyenoord City 2.0)
whsp107219.jpg

Weer lof voor Eiland van Brienenoord

Ploppende kurken en trompetgeschal, oftewel feestelijk nieuws!

Lezen (Weer lof voor Eiland van Brienenoord)
WHSP29869.jpg

Gouden Piramide nominatie voor het Eiland

Weer maakt het Eiland van Brienenoord kans op een prijs. De nominatie voor de Gouden Piramide is...

Lezen (Gouden Piramide nominatie voor het Eiland)
Naamloos-51.png

Nieuwe station Stadionpark: wensen van bewoners

Wat hebben schaafijs, koffie en treinen met elkaar te maken? Afgelopen maand kwamen ze samen in ...

Lezen (Nieuwe station Stadionpark: wensen van bewoners)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!