Ga naar content (Ga naar content)

26-10-23

Eindelijk een bever in Rotterdam!

Het is een van de grootste knaagdieren van Europa: de bever. Vorig jaar is er voor het eerst in lange tijd weer een bever gesignaleerd op het Eiland van Brienenoord. Jaap Nispeling, beverdeskundige bij Natuurvereniging IJsselmonde, vertelt ons alles over de bever!

Heb jij de beverbeelden al gespot op het Cor Kieboomplein? En is het je opgevallen dat er een bever afgebeeld staat op het wapenschild van IJsselmonde? Bevers speelden vroeger zo een grote rol in de economie dat ze een inspiratiebron waren voor vlaggen, wapenschilden en zelfs plaatsnamen (denk Beverwaard).

Bevergeil
Rond het jaar 1650 leefden er veel bevers in de omgeving van IJsselmonde. In deze periode werd veel geld verdiend met de handel van onder andere beverbont, bevervlees en ‘bevergeil’. Bevergeil klinkt gek, maar het is eigenlijk gewoon een stofje dat wordt gemaakt van de geurklier van bevers. Je vindt het vandaag de dag nog veel terug in parfum, sigaretten en producten met een vanillesmaak. ‘Dus als je denkt van ‘oh die ruikt’ lekker, dan kan het zomaar zijn dat het luchtje gemaakt is van het stofje van de bever’, zegt Jaap.  

Eiland van Brienenoord
Wanneer jonge bevers verdreven worden uit hun gebied, gaan ze zwerven. Zo komen ze terecht op locaties zoals het eiland van Brienenoord. Hier gebruikt een jonge bever het eiland als stopplek. Maar een vaste verblijfplaats zal het niet worden volgens Jaap. ‘Het is een prachtig gebied, mooi aangelegd. Maar er komen hier dagelijks veel wandelaars, honden en hardlopers langs, en dat zorgt voor te veel verstoring. Verder is er te weinig griendhout en voedsel’.

We hebben een goed beestje in huis
Sommige mensen denken dat bevers voor veel schade zorgen, maar eigenlijk zorgen ze ervoor dat de natuur herstelt, vertelt Jaap. ‘Of die nou een dam maakt of zijn leefgebied laat onderlopen met water. Er komen dan bijvoorbeeld kikkers, vissen, vogels en eenden in het gebied wonen. Oude bomen gaan plat, planten worden verdeeld. We hebben een goed beestje in huis.’

Hé, een bever in real life!
Vooral op locaties met veel griend (vochtig stuk land) heb je kans om een bever te spotten. Wist je dat het dier zo’n 1,35 meter lang en 30 kilo zwaar kan worden? Als je er een tegenkomt, wees dan stil, voer hem niet en bewonder het grote knaagdier van een afstand 

Lees meer...

coen_moulijn.jpg

Verbetering Coen Moulijnweg

In de komende zes maanden wordt er flink gewerkt aan de Coen Moulijnweg en het Van Zandvlietplei...

Lezen (Verbetering Coen Moulijnweg)
bhBuitenplaatseten02.jpg

Maandag Maaltijden: samen eten op het eiland

Parelcouscous met gegrilde groenten en feta. Herfstsoep met appel, kaneel, pompoen en rode linze...

Lezen (Maandag Maaltijden: samen eten op het eiland)
Terugblik_2022.png

Terugblik op een bewogen 2022

Terugblik op een bewogen 2022.

Lezen (Terugblik op een bewogen 2022)
WHSP43404_Buitendijk.jpg

Wandelen en fietsen over de Buitendijk

Langs sportcomplex Olympia loopt als een groen lint de Buitendijk. Afgelopen jaar is de dijk aan...

Lezen (Wandelen en fietsen over de Buitendijk)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!