Ga naar content (Ga naar content)

28-06-24

Geluidsafspraken met stadion De Kuip

Onderdeel van het masterplan Feyenoord City 2.0 zijn de geluidsafspraken met stadion De Kuip. Rondom het stadion zijn woningen gepland. Om die geluidsovereenkomst was de afgelopen tijd best wat te doen bij politieke partijen, de media en Rotterdammers. Wat houdt de geluidsafspraak in?

Projectmanager Wilco Verhagen legt uit: ‘In het masterplan staan in de omgeving van De Kuip woningen gepland om te bouwen. Ruimte is schaars in Rotterdam, dus die moeten we goed en slim gebruiken. Rond het stadion is die ruimte er. Tegelijkertijd moeten woningen aan voorwaarden voor geluid voldoen. Dat bleek heel moeilijk te zijn met het geluid van concerten, waardoor er dan zware isolatie voor de woningen noodzakelijk is. We hebben met De Kuip afgesproken dat er vanaf 2026 geen concerten meer komen. Om dat te compenseren ontvangt De Kuip € 11,8 miljoen, voor de inkomsten die ze mislopen. De gemeente verdient dat terug door de verminderde kosten voor de isolatie van de woningen en de hogere prijs die de gemeente daardoor ontvangt van de projectontwikkelaars. Dat hebben we door externe bureaus laten doorrekenen en adviseren. Zonder deze afspraak zou het verliesgevend zijn. Hiermee kunnen we meer woningen toevoegen én met veel betere kwaliteit.’

Minder geluid, meer en betere woningen

Bij concerten wordt de geluidsnorm voor woningen overschreden. Vooral de bastonen geven te veel geluid. Wilco: ‘Dan moeten de woningen op zo’n manier worden geïsoleerd om te zorgen dat binnen in de woningen er nog een draagbare situatie is. Deze isolatie leidt tot hogere bouwkosten, waarmee de woningbouw financieel onhaalbaar wordt en de gebiedsontwikkeling voor de gemeente verliesgevend wordt. Daarbij neemt de woonkwaliteit sterk af met voorzetgevels, beperkte ramen en weinig daglicht. Dat wil je de nieuwe bewoners niet aandoen. Je wilt juist dat het heel comfortabel en aantrekkelijk is om hier strakjes te kunnen wonen.’

Grondprijs

Door de geluidsafspraken hoeven projectontwikkelaars de nieuwe woningen minder intensief te isoleren. De woningen hebben een hogere kwaliteit. Door deze afspraken wordt de grondprijs hoger waardoor ontwikkelaars meer aan de gemeente Rotterdam betalen. De ontwikkelaars betalen dus indirect mee aan de geluidsafspraken en dit kost daarmee de gemeente uiteindelijk geen geld. 

Lees meer...

Pim_van_Zuilenkom.png

Stadionpark people

Pim van Zuilekom is oprichter van Padelclub Rotterdam. Pim neemt ons mee naar de locatie gevesti...

Lezen (Stadionpark people)
Imagine2.jpg

Bouw Imagine is begonnen

Met de aftrap van de bouw van Imagine is de gebiedsontwikkeling Feyenoord City afgelopen 29 nove...

Lezen (Bouw Imagine is begonnen)
20221106_TeamV_Mallegat_Epoch_copyrightWAX_lowres.jpg

Drukbezochte inloopavond Mallegat

Een wandelsteiger, een bakker of een buurthuis. Aan de rand van het Mallegatpark – onderdeel v...

Lezen (Drukbezochte inloopavond Mallegat)
bhMasterplanFeyenoordCity07.jpg

Grote interesse Rotterdammers masterplan Feyenoord City 2.0

Kan je nog wel parkeren bij het stadion? Wordt er gebouwd in het Varkenoordsepark? Zijn de nieuw...

Lezen (Grote interesse Rotterdammers masterplan Feyenoord City 2.0)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!