Ga naar content (Ga naar content)

26-01-23

Groene Scheggen is het inrichtingsplan voor het park in het noordoostelijk deel van de Sportcampus. Het plan zorgt straks voor een prettige woon- en leeromgeving, want naast  wonen en onderwijs is er veel aandacht voor sport, natuur en groen.

Bekijk het inrichtingsplan De Groene Scheggen.

Ingang woonwijk

Het terrein wordt bouwklaar gemaakt voor de komst van de scholen, woningen en de inrichting van het park. Tegenover de inrit van het parkeerterrein van stadion Feyenoord komt de ingang van de nieuwe wijk. De afslag op de Coen Moulijnweg is daar al aangelegd. Deze ingang is belangrijk. Naast dat het de woonwijk en scholen bereikbaar gaat maken, zorgt het ook dat het Rondje Stadionpark verder uitgerold kan worden.

Hoogteverschil verkleinen

Er moet een flink hoogteverschil tussen de Coen Moulijnweg en het bouwterrein verkleind worden. Dit heet ‘voorbelasting aanbrengen’. De voorbelasting is nodig voor de aanleg van het park en de ontsluitingspaden en -wegen naar de scholen, de woningen en de achterliggende wijk. In totaal gaat het landschap 5 meter omhoog. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er heel veel grond en zand aangebracht. Ook worden er op meerdere plaatsen slangen in de grond geprikt. Deze slangen zorgen ervoor dat het ondergrondse water omhoog komt en de grond sneller inklinkt.  Dit heet ‘verticale drainage’.

Bomen rooien

Helaas is het voor het maken van de ingang en het verkleinen van het hoogteverschil noodzakelijk om een deel van het aanwezige groen te verwijderen. Er is goed bekeken welke bomen echt weg moeten en zoveel mogelijk blijft staan. Er is ook onderzocht of de bomen die niet kunnen blijven, wellicht verplant kunnen worden. Dit is helaas niet het geval.

In februari begint het rooien van bomen. In totaal worden er 1500 m2 populierenbos, 2500 m2 bosplantsoen met boomvormers, 200 m2 bosheesters en 13 bomen gerooid. Rooien is wat anders dan kappen. Bij het rooien gaat de boom met de hele wortel en stam eruit en bij kappen blijft de stam achter. Dit is met De Bomenridders besproken.

Gelukkig komen er in het uiteindelijke park dezelfde soort bomen terug en wordt ervoor gezorgd dat deze bomen op de nieuwe plek goed oud kunnen worden. Bovendien komen er ook veel andere (inheemse) boomsoorten bij om de biodiversiteit te versterken. Ook bij de nieuwe wijk is veel aandacht voor "natuur-inclusief bouwen". Dat betekent dat er veel groen wordt toegevoegd en er rekening gehouden zal worden met (woon)ruimte voor dieren!

Duur werkzaamheden

De werkzaamheden duren tot april. Daarna is er een rustperiode zodat de voorbelasting kan inklinken. In de zomer zal dan een deel van de overhoogte weg worden gehaald.

Lees meer...

RFF_beeld_website_v1.png

Lekker trappen en plakken op het Roseknoop Fiets Festijn

Hoe werkt zo’n deelfiets nou eigenlijk? Hoe plak je een band? Ben jij kampioen sloom fietsen? ...

Lezen (Lekker trappen en plakken op het Roseknoop Fiets Festijn)
image.jpeg

Hoe het was: De Speelwei

Wat zat hier vroeger eigenlijk? Wat deden de mensen voor werk? Hoe leefden ze?

Lezen (Hoe het was: De Speelwei)
11_en_12_30437-52-Roseknoop_Kerst_v2-1.jpg

Roseknoop: jaar in beeld

Bijna een jaar geleden ging de renovatie van de Roseknoop van start. Een groot project met veel ...

Lezen (Roseknoop: jaar in beeld)
Rondje_in_park.jpg

Rondje Stadionpark maakt meters

Op vier verschillende plekken is afgelopen periode gesleuteld aan het Rondje Stadionpark.

Lezen (Rondje Stadionpark maakt meters)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!