18-09-25
Wist je dat je midden in de stad wilde planten kunt plukken om mee te koken? Samen met vegetarisch kok Tineke de Lange verkennen we het groen van Stadionpark. We gaan op zoek naar berenklauw en brandnetels - twee planten die vaak worden gezien als onkruid, maar juist verrassend lekker zijn. Van de oogst maken we een kruidige berenklauwmayonaise en knapperige brandnetelkroepoek. Eetbaar groen uit de stad!
Brandnetelkroepoek met berenklauwmayonaise
150 gram arboriorijst
600 gram groentesap van brandnetel, spinazie en peterselie
150 gram tapioca
50 gram rijstemeel
1 snuf zout
Kook de risottorijst door en door gaar
Zeef en laat uitlekken
Blancheer brandnetels met spinazie en peterselie voor 2 minuten
Terugkoelen, zeven en glad draaien in thermoblender op 50 graden
Voeg rijst toe en draai fijn
Doe als laatste de tapioca erbij
LET OP! Massa NIET te warm, anders gaat tapioca binden en is niet uit te smeren!
Uitsmeren op siliconenmatjes
Gaar op 100 graden in de oven met 100% water voor 16 minuten
Laten drogen op matjes op droge plek voor 3 dagen
Berenklauwmayo
250 ml zonnebloemolie, of milde olijfolie
100 ml ongezoete sojamelk
1 eetlepel agave
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel witte wijnazijn
1 snufje zout
1 snuf berenklauwzaadpoeder naar smaak
Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de maatbeker van je staafmixer
Laat even staan en intrekken
Beweeg de staafmixer rustig op en neer, je krijgt een gladde, lobbige massa
Voeg als laatste het berenklauwzaad toe en schep deze door de mayonaise
Proef en voeg eventueel wat meer berenklauwzaadpoeder toe
Berenklauwzaad kun je NU plukken en is al gedroogd door de zon, dus direct te gebruiken!