Ga naar content (Ga naar content)

05-10-23

De steenmarter: veelzijdige stadsbewoner


Een nachtroofdier met een beschermde status die zich wel thuis voelt in Stadionpark…: de steenmarter is weer opgedoken in Rotterdam. Marco de Beaumont, adviseur ecologie voor de gemeente Rotterdam, vertelt wat dit zo bijzonder maakt. 

De naam zegt het al: steenmarters zijn te vinden in stenige, stedelijke gebieden. In Rotterdam zijn ze voorlopig alleen gezien in Stadionpark (op de Sportcampus en in Park De Twee Heuvels). ‘Deze locaties zijn lekker groen en rustig in de nacht. Om te overleven hebben de diertjes namelijk veel dekking nodig, zoals oevers met ruige begroeiing, dichte struiken en bosjes. Zo verplaatsen ze zich makkelijk en kunnen ze veilig op zoek naar voedsel’, vertelt Marco. Hoeveel steenmarters daadwerkelijk in Stadionpark wonen is niet bekend.

Ongediertebestrijders
Wist je dat steenmarters bijdragen aan ongediertebestrijding? Het zijn namelijk nachtroofdieren die jagen op muizen en ratten. Hoe fijn is dat? Verder eten ze vooral vogeleieren, vruchten en bessen.

Een steenmarter is ongeveer net zo groot als een huiskat en past zich goed aan aan de stedelijke ontwikkeling. Daarom wordt dit veelzijdige zoogdier ook wel een ‘cultuurvolger’ genoemd. Oorspronkelijk leefden steenmarters rondom steengroeves door heel Nederland. Vroeger werden ze verjaagd en uitgeroeid vanwege de jacht op hun mooie – en dure – vacht. Sinds 1942 is de steenmarter uitgeroepen tot een beschermde diersoort. De laatste jaren duiken ze steeds vaker op door heel Nederland.

Niet zomaar bouwen 
Vanwege zijn beschermde status mag je niet zomaar bouwen rondom de leefomgeving van de steenmarter. Marco: ‘Soms mogen we dan geen werkzaamheden uitvoeren op bepaalde locaties of tijdens bepaalde periodes. Maar soms kunnen we er niet omheen, zoals op de Sportcampus. Daarom hebben we een nieuwe route gemaakt voor het diertje. We hebben bomen en struiken geplant en takkenrillen geplaatst. Zo kan die via een andere kant van punt A naar punt B. Ook worden speciale marterhopen aangelegd: dat zijn bergen van takken met in het midden een hol waar de marter veilig kan schuilen.’

Kom je een steenmarter tegen? Geef het door via Waarneming.nl. Als je melding wordt bevestigd, komt deze in de Nationale Databank Flora en Fauna. De ecologen van de gemeente gebruiken deze data bij de analyse van plant- en diersoorten in de stad.

Lees meer...

whsp107219.jpg

Weer lof voor Eiland van Brienenoord

Ploppende kurken en trompetgeschal, oftewel feestelijk nieuws!

Lezen (Weer lof voor Eiland van Brienenoord)
WHSP59908_Buitenkans.jpg

De Buitenkans ligt goed op stoom

De Buitenkans, het nieuwe woonwijkje aan de Dwarsdijk in IJsselmonde, krijgt steeds meer vorm. H...

Lezen (De Buitenkans ligt goed op stoom)
WHSP1840_web.jpg

Bomen de Laan op Zuid

De Laan op Zuid kleurt weer groener! Half november zijn de nieuwe bomen aangekomen. De bomen, es...

Lezen (Bomen de Laan op Zuid)
Schermafbeelding_2022-09-13_om_10.22.59.png

Ontdek Stadionpark 2022

De hele dag door de leukste activiteiten in Stadionpark. Met een bomvol programma voor jong en o...

Lezen (Ontdek Stadionpark 2022)

Nieuwsbrief

Stadionpark wordt het kloppend hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief!